Tinariwen

09 augustus 2017

Deuren
19:00

Ticket info

VVK € 27
Kassa € 31

JONGERENKORTING -26 jaar
VVK € 24
Kassa € 28

Tinariwen

Tinariwen is de band rond Ibrahim Ag Alhabib, die begin jaren ’80 gevormd werd in een Libisch vluchtelingenkamp. Hun hypnotiserende woestijnblues is even zalvend als bezwerend: elektrische gitaren, bas en percussie stuwen de nummers voort, vaak met samenzang, in een onophoudelijke drive. Daarmee creëert de groep een herkenbare sound waar een ongelooflijke kracht vanuit gaat. Verdreven uit het nomadenbestaan zingen zij over politieke bewustwording, onderdrukking en vrijheid.

Begin dit jaar verscheen de zevende plaat Elwan, die werd opgenomen in Frankrijk, Marokko en de Amerikaanse woestijn. Want momenteel is hun thuisland een oorlogszone waar warlords en jihadi’s het voor het zeggen hebben. Net zoals op eerdere albums werden er ook nu een scala aan gastmuzikanten uitgenodigd, gaande van Mark Lanegan over Kurt Vile en Matt Sweeney tot Alain Johannes. Maar hun gastbijdragen blijven ondergeschikt aan het geluid van Tinariwen, want stuk voor stuk ademen de nummers authenticiteit en de traditie van het nomadenvolk uit. Met dit uitstekende album voegen de heren weer een hoogstaand pareltje toe aan hun knappe discografie.

Maar vooral live zindert de groovende blues van Tinariwen pas echt. Wie dit voorjaar aanwezig was in een uitverkochte Ancienne Belgique zal dit ten volle beamen!