MAVIS STAPLES + ROLAND

28 juni 2019

Deuren
19:00
Roland & Friends
19:45
Mavis Staples
21:00

Ticket info

VVK € 32,5 | Kassa € 36

Timings zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Coproductie met Greenhouse Talent

MAVIS STAPLES + ROLAND

MAVIS STAPLES

De legendarische Amerikaanse soul, rock-'n-roll & gospel queen Mavis Staples stelt haar gloednieuwe plaat Live in Londen exclusief voor in ons openluchttheater. Deze eerste live-opname in 10 jaar is opgenomen in Londen Union Chapel en geproduceerd door Staples zelf. Op de plaat laat ze horen dat haar geest op 79-jarige leeftijd nog altijd even strijdlustig is en haar warme, doorleefde stem nog altijd even krachtig.

Haar muziek stamt af uit een tijdperk van mythische soul en straalt altijd pure klasse uit. Ze werd bekend in de jaren vijftig als het gezicht van de invloedrijke muziekfamilie ‘The Staples Singers’, één van de eerste artiesten die het protestlied combineerde met gospel. The Staples Singers kregen internationale faam met R&B-klassiekers als Respect Yourself, I’ll Take You There en If You’re Ready Come (Come Go With Me). Sinds de jaren zestig timmerde de gevierde zangeres solo aan de weg en werkte ze ondertussen samen met klasbakken als Prince, Bob Dylan, Curtis Mayfield, Gorillaz, Arcade Fire, Nick Cave en Wilco-frontman Jeff Tweedy. De plaat If All I Was Was Black, geproduceerd door Tweedy, is haar meest politiek beladen soloplaat van deze eeuw waarmee ze trouw blijft aan de strijdlustige geest van The Staple Singers. De plaat is een aangrijpend, universeel pleidooi om voorwaarts te kijken en mededogen te tonen aan elkaar.

Deze grote dame kan terugkijken op een knap en indrukwekkend palmares. In 2005 ontving ze een Lifetime Achievement Award en in 2011 kreeg ze een Grammy voor haar album You Are Not Alone. De glorieuze stem van soul- en gospellegende Mavis Staples is van alle generaties en is meer dan ooit een rots in de branding.

ROLAND

Inmiddels 74, met diepe wortels in blues en folk, is Roland iedere muziekstijl meester, gaande van jazz naar ethno tot psychedelic. Zelf deelt hij zijn oeuvre in als ‘Ethno Pop Folk’. Een levende legende, een archetype van een uitstervend ras: de 'Sound Magician’.

Zijn nieuwste album Folksongs from a Non-Existing Land zuigt je, van bij de allereerste noot, mee in een de duistere en magische wereld van diens maker: Roland Van Campenhout. Je voelt de verwantschap met Ry Cooder’s legendarische soundtrack uit Paris, Texas (Wim Wenders) alsook de gewaagdheid van Captain Beefheart, de grote singer-songwriter Tom Waits en de sjamaan Dr. John. Bij het maken van Folksongs from a Non-Existing Land keerde Roland terug naar het oerlandschap in zichzelf. De trip door een onbestaande wildernis, een imaginaire wereld geeft een enorme voldoening, een shot aan eindeloze creativiteit. Zelf definieert hij zijn laatste werk als ‘Mantra Blues’.

De Belgische meester-gitarist en zanger begeleidt je live door een mysterieus, muzikaal en donker landschap. Niet te missen!