Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

In gesprek met Joost Klein

Smeer je knieën, handen, ellebogen, longen... zowat alles maar in. Want de Nederlandse wervelwind Joost Klein komt deze zomer opnieuw zijn plek claimen op tal van festivalpodia. De Friese force heeft een nieuwe single uit en legt dat laatste hand aan zijn nieuwe album. En is meer dan ooit klaar om het voor te stellen aan iedereen die het wil horen. Als opwarmertje spraken we met hem over creativiteit, knotsgekkigheid en eigenheid.

Joost Klein in klein België. Het lijkt wel een match made in heaven.

JOOST "Het begon allemaal met een schoolreis naar de Ardennen (lacht). De liefde die ik krijg van het Belgische publiek is al van in het begin belachelijk groot. Meer dan in Nederland eigenlijk, daar word ik niet eens op de radio gedraaid. Best gek. Het voelt soms een beetje exotisch voor een Fries. Het publiek gaat hier ook echt los - ze blèren alle teksten mee. Zo ben ik zelf ook: als ik op het podium sta, schreeuw ik de longen uit mijn lijf. Het is mijn therapie. Daarna verdwijn ik in de achtergrond, met mijn pet en bril op (lacht). Ik beschouw mezelf soms als een chemisch stofje. Als je mij met een andere stof in contact brengt, ontstaat er iets moois. Maar op mijn eentje vind ik het ook fijn. Soms zit ik uren in een park een boek te lezen of zwerf ik wat rond op straat tot het donker is. Daarna kruip ik naar binnen en houd ik me creatief bezig."

Ik beschouw mezelf soms als een chemisch stofje. Als je mij met een andere stof in contact brengt, ontstaat er iets moois.

Je hebt verschillende creatieve uitlaatkleppen. Je was al YouTuber (Joost) en naast rapper ben je ook schrijver, dichter, tekenaar en houd je van grafisch design. Zijn dat verschillende Joosten met andere doelen?

JOOST "Het maken op zich is altijd het doel. Mijn nieuwe album is tot nu toe wel het meest persoonlijke dat ik ooit deed. In mijn muziek zit mijn ziel, het is de perfect uitlaatklep. De rode draad in mijn muziekcarrière is wel Tantu Beats (muziekproducer, nvdr). Zonder hem zou m'n muziek niet klinken zoals het nu doet. Hij is als een keurslagermerk en zorgt ervoor dat ik crispy klink (lacht). Samen met hem iets maken voelt als vakantie. Het is fijn om te weten dat ik ideeën realiteit kan maken. En ik hou van schrijven. Ik speel graag met woorden en ik heb veel gedichten geschreven de laatste jaren. Het is leuk daarmee te puzzelen."

Waarom komt al die creativiteit vandaan?

JOOST "Ik begon zelf video's te maken in 2006 en zette ze niet veel later online.  Ik was heel actief op allerlei fora. Als kind had ik niet veel vrienden in het echt, maar online wel. Daar komen trouwens nog steeds veel buitenlandse collabs vandaan. Ik zit vaak TikToks te kijken en dan denk ik: damn, ik zit weeral veel te lang te kijken (lacht). Maar dan leer ik wel mensen kennen die heel grappig en like-minded zijn. In dat opzicht is er geen barrière. Grenzen bestaan niet op het internet. Dat vind ik als artiest interessant. Ik deed al een paar keer een show in Zwitserland en Duitsland, als voorprogramma van de Amerikaanse Yung Gravy. Mensen kenden mijn nummers niet, ze snapten mijn taal niet, maar voelden wel de energie. Dat was vet."

Is er nog iemand met wie je graag zou willen samenwerken?

JOOST "Ik zou heel graag een nummer met Spinvis willen maken. Dat lijkt me echt heel vet."

We krijgen het idee dat je dingen gewoon doet als je daar zin in hebt. En dan zie je wel waar je uitkomt.

JOOST "Ja, zeker. Dat gevoel probeer ik ook te vrijwaren. Ik heb in mijn leven al veel mensen ontmoet - ik ben een aardige jongen, ik schud veel mensen de hand (lacht). Maar ik wil mijn cirkel liefst heel klein houden, met mensen die hun eigen ding doen en daarin excelleren. Ik probeer om altijd iets te leren uit alle dingen die ik meemaak of doe. Ik zie niet veel als een fout. Maar als iets beter kan, zal ik proberen zoeken hoe precies. Ik wil op m'n eigen manier wel professioneel blijven."

Wat is jouw eigen manier?

JOOST "Ik hou van de DIY, de kleine crew. En om doeltreffend iets vets te maken. Daar komt soms de enige twijfel misschien vandaan: de motieven moeten goed zijn bij iedereen die met mij aan iets werkt. Het moet authentiek zijn. Ik breng ook alles uit op een eigen label. Het kost wel wat werk, maar het zit gewoon in me om iedere dag iets te maken. Al van jongs af filmde ik alles en iedereen met mijn camera, ik was altijd al heel digitaal. Ik verzon gewoon dingen. Ook nu zit ik een hele dag lekker te tekenen, als een soort van knutselmoeder. Je moet gewoon mijn laptop of tablet niet afpakken en dan kunnen we hele goede vrienden blijven (lacht)."

Deal! Tot in OLT Rivierenhof, new BFF!

Reserveer je tickets voor Joost

Koop hier je tickets voor de show van Joost op 23.07 in OLT Rivierenhof.