Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

OLTCLUB staat voor jonge muzikanten zonder begrenzingen

Het OLT Rivierenhof blijft deze zomer dé meest fantastische setting voor concerten van grote namen. In maart doet Arenberg hier een jeugdig schepje bovenop met een gloednieuw clubconcept. Op acht avonden wordt het OLT omgetoverd tot een exclusieve muziekclub voor jong beloftevol talent. Scene-sur-scene ontdek je artiesten die op het punt staan door te breken of net gelanceerd zijn. Jana Tricot, programmator van OLTCLUB, geeft een inkijk.

Jana Tricot: “Jong, betaalbaar, cosy en relevant, zo zou ik het concept van OLTCLUB omschrijven. Door een tent op het podium te plaatsen, verkleinen we letterlijk de arena en creëren een intieme clubsfeer, waarbij je heel dicht bij de artiest staat.”

Springplank voor jong talent

“In OLTCLUB krijgen jonge artiesten een podium. Belangrijk. Want in het Antwerpse zie je wel een grote verscheidenheid aan muziekgenres: rap, beatmakers/producers, afrobeats, rock, kleinkunst … maar de kloof tussen de muzikant die zit te jammen in het jeugdhuis en het professionele circuit is nog te groot. Wij willen dat gat dichten, een springplank zijn. In OLTCLUB bieden we jonge mensen experimenteer- en speelkansen, los van welk genre dan ook. En jij als publiek doet er verrassende ontdekkingen. We brengen niet de Zwangere Guy van vandaag, maar die van morgen.”

Alle stijlgrenzen overboord

“De gelaagde identiteit van vele stedelingen reflecteert zich ook meer en meer in de muziek. Wat ik erg boeiend vind, is dat pakweg Kaapstad gelijkaardige ontwikkelingen kent als steden in Europa. De wereld wordt kleiner. In alle mogelijke wereldsteden met een diverse bevolking, Antwerpen, Parijs, Londen maar ook Buenos Aires, Dakar, Libanon, Rio de Janeiro … ontstaan mixen in muziek waarop je geen etiket kunt kleven. Met invloeden van de landen van herkomst, maar ook van de steden waar mensen zijn ingeweken. Afrikaanse landen als Oeganda hebben ook festivals als het Nyege Nyege Festival, met experimentele muziek, punk, rock en metal. Muziekstijlen die je daar niet meteen zou verwachten.”

Wie maakt de volgende jaren furore?

“In OLTCLUB staan groepen op het podium die volgens ons furore gaan maken de volgende jaren. Ik noem er hier maar enkele. Glauque bijvoorbeeld, een hiphop-jazzfunkcollectief uit Namen. De muzikanten ogen als boekhouders, maar wacht tot ze beginnen spelen: mindblowing. En iedereen kent Martha Da'ro, maar er staan een heleboel jonge talentjes te trappelen om die spot in te nemen. Denk aan Ikraaan uit Mechelen. Zij zingt in het Nederlands en is compleet geen typische hiphopgirl: laat de beats weg en je houdt geweldig mooie kleinkunst over. Haar visuele stijl is erg origineel, streatwear gemixt met een soort haute couture en punkachtige make-up.”

MC Yallah is een geweldige MC, heel down to earth. Ik denk dat zij de wereld gaat veroveren. Ook een unicum is Dolly Bing Bing, een performance artieste uit Gent die een seksuele act brengt met dansers uit de queer scene. Zij speelt dezelfde avond als KRANKk, een van de best bewaarde geheimen van Antwerpen. Met stuk voor stuk steengoede muzikanten die een soort grime UK garage muziekstijl brengen. Live zijn ze ronduit bezwerend.”

“Indiepop queen Tsar B komt naar OLTCLUB in een nieuw project met de Brusselse revelatie Cheb Runner, goed voor een erg veelbelovende muzikale mix. En laat ons ook Yung Mavu niet vergeten. Deze Antwerpse rapper behaalt enorme streamingcijfers. Daar gaan we ongetwijfeld nog veel van horen. Naar de funky, jazzy instrumental band Bombataz kijk ik ook reikhalzend uit. Net zoals Glauque zou dit weleens de volgende Stuff kunnen zijn. Goed opgeleide muzikanten die weten wat ze doen en de vreemdste mixen maken: Monk met 2Pac en een stukje Iggy Pop erbij. I love it.”

Benieuwd?
Check het volledige programma!

Door Ilse Prinsen / Foto's Mieke Verbijlen