Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Programma
Classic Album Sunday Marvin Gaye
Archief
Facebook event
Tijdschema

20:00 / Deuren - DJ Ole Sollied
21:00 / Introductie Wouter
21:15 / Kant A
22:15 / Kant B

Timings zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

Lees hier de coronamaatregelen voor Take Care.

Deze voorstelling is gratis, maar reserveren is verplicht.

Marvin Gaye

Op Zondag 12 juli draait Wouter Bulckaert een plaat. Een klassieke plaat. En praat. Over die plaat. Meer bepaald What’s Going On van Marvin Gaye.

In september 1970 liet Marvin Gaye de opnames van What’s Going On horen aan zijn platenbaas Berry Gordy. Die vond dat de ‘slechtste muziek die hij in zijn leven had gehoord’. Ook het Quality Control Department van platenlabel Motown wees de plaat af. Marvin Gaye ging daarop in staking. Gordy bracht What’s Going On uiteindelijk uit, weliswaar dik tegen zijn zin. Het werd een instant hit. Bijna 50 jaar later beschouwen critici de plaat als een van de vijf belangrijkste en beste albums ooit. Bovendien actueler dan ooit omdat één van de thema’s op de plaat het politiegeweld is tegen de zwarte bevolking in Amerika.

What’s Going On is een klassieker geworden, een classic album. Een plaat die je het best beluistert zoals hij bedoeld is. En dat doen we dan ook tijdens Take Care. Met trillende handen de plaat uit de hoes halen. De naald laten zakken op kant A. Afspelen. De plaat omdraaien. Kant B opzetten. En bidden dat de naald niet overspringt.

Want platen zijn er om naar te luisteren. Op vinyl. En met je volle aandacht. Niet terwijl je de krant aan het lezen bent. Op je smartphone tokkelt. Of ruziemaakt met je lief. Maar wel met je ogen dicht, bij kaarslicht, bij een goed glas. Zodat je de plaat kan smaken en savoureren, alsof je ze voor de allereerste keer hoort. Zoals ze dat nu al enkele jaren met succes doen op de Classic Album Sundays in Londen, New York en andere wereldsteden.

Wouter Bulckaert vertelt hoe Marvin Gaye met What’s Going On soul op de kaart zette als albummuziek. Hij is journalist en auteur van boeken over Ry Cooder en JJ Cale. In bed leest hij al veertig jaar liner notes van classic albums.

 

Reeds afgelopen
  • zondag 12 juli 2020 - 20:00