Op Internationale Vrouwendag 2024 vertellen drie collega's over hun favoriete muzikale vrouwen.

Anneliese Meurs, Horeca- en Eventmanager

Etta James (Jamesetta Hawkins), ook gekend als Miss Peaches, is één van de meest iconische bluesmuzikanten. Vandaag wil ik ze extra in de bloemetjes zetten.

Ze vertolkte in de jaren '60 de rol van de vrouw op haar eigen muzikale manier. Mijn eerste kennismaking met Etta was toen ik op 18-jarige leeftijd de film 'Cadillac Records' zag. Een film die het verhaal vertelt over het ontstaan van de blues en welke pioniers bij Chess Records de stijl het leven hebben ingeblazen. Die film werd algauw mijn favoriete film aller tijden en mijn liefde voor blues groeide exponentieel.

De muziek van Etta James kan me tot tranen toe ontroeren. Voor mij is de zij de enige die de emotie, passie en het doorzettingsvermogen van een vrouw kon vastleggen in tekst en muziek.

Haar hele leven vocht James tegen grote obstakels, zeker in de muziekstudio liet ze zich niet kennen. Ze was niet bang haar mening te uiten en om maatschappelijke kwestie aan te kaarten. Ze toonde haar sterke haat-liefde verhouding met mannen: enerzijds genoot James van de liefde, passie en geborgenheid die ze van hen kreeg, maar tegelijk sprak ze zich uit tegen de barrières van discriminatie en seksisme.

Etta James is een rolmodel qua zelfexpressie en authenticiteit. Een viering van de vrouwelijke kracht en vastberadenheid. Ze is een muzikale heldin die mijn reizen, muzieksmaak en karakter hebben geïnspireerd.

Op een of andere manier belandt ze nog steeds jaarlijks in mijn top 3 meest beluisterde artiesten. Haar muziek blijft tijdloos en onvervangbaar.

Mijn absolute top 3 van haar nummers? 'Trust In Me', 'Fool That I Am' en 'All I Could Do Was Cry'.

Kim Geerdens, Hoofd Communicatie

2024 wordt het jaar van Elmer! Elmer is rapper, producer en het alter-ego van actrice en theatermaker Merel Pauw. Ze (of hij, wat jij wil) laat zich inspireren door verschillende genres en is zowel gedurfd en ruw met een scherp kantje als breekbaar en oprecht.

Ik zag Elmer voor 't eerst live als gast bij Merol tijdens de Radio 1 Sessies in Arenberg. Ik werd compleet omvergeblazen door die frisse energie. Die power on stage blies me compleet omver, heerlijke dansbare tracks met soms provocerende teksten en vooral veel humor.

Elmer is de nieuwe, intrigerende ster aan het Nederhop firmament. Ik kijk er naar uit om Elmer binnenkort terug live in België aan het werk te zien!

Evelynn Beeckmans, Avondcoördinator

Dé muzikale vrouwen van 2024? Bluai! Hun debuutalbum, 'Save It For Later' is echt zo mooi.
Ik ben ook absoluut fan van Fenne Kuppens en het nieuwe album 'The Great Calm' van Whispering Sons. En heel benieuwd naar 'Ayna', het eerste full album van Ilyada Cicek.

Mijn ultieme muzikale heldinnen zijn Nina Simone en Patti Smith. Bij deze vrouwen overstijgt mijn bewondering en respect het muzikale. Beiden eigenzinnig, authentiek en uitzonderlijk getalenteerd in het overbrengen van hun emoties en ideeën!

Foto's © Mieke Verbijlen