OLT Rivierenhof ernaar een safer space te zijn voor iedereen. Daarom is er in het OLT geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag.

OLT Rivierenhof is een plek waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Ons publiek, onze artiesten, crew en partners. Ie-der-een. Ongeacht huidskleur, gender, seksualiteit, religie, achtergrond, taal, overtuiging, afkomst, eigendom, geboorte of andere status.

Een safer space zijn, betekent zichtbare en onzichtbare drempels wegwerken en streven naar samen genieten van die heerlijke OLT-zomers. We nemen die drempels weg door concrete acties zoals onze aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag.

Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in OLT Rivierenhof en de zomer in de beste omstandigheden kan beleven.

Welke actie onderneemt OLT Rivierenhof om een safer space te zijn?

  • Tijdens #OLT23 activeren we opnieuw ons Safer Space-nummer. Bezoekers vinden in hun servicemail en op het terrein een gsm-nummer terug. Daarnaar kunnen ze bellen of een bericht sturen als hen iets overkomt, of ze zien iets gebeuren.
  • Al onze teams, en in het bijzonder onze security, weten dat er een meldpunt is. Je kan hen ook steeds aanspreken als er iets gebeurt. Je wordt meteen geholpen.
  • Alle medewerkers – of het nu gaat om crew, freelancers of vrijwilligers – engageren zich om van OLT Rivierenhof een inclusieve plek te maken, waar geen plek is voor grensoverschrijdend gedrag.
  • Op verschillende plaatsen in het OLT – van digitale schermen, over boodschappen in de toiletten tot op de kledij van onze crew – werken we met sensibiliserende boodschappen.
  • We voorzien een stilteplek op het terrein. Daar kan een rustig gesprek gevoerd worden in een veilige omgeving.
  • We organiseren regelmatig voor alle medewerkers workshops en leermomenten rond inclusiviteit en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag – om een safer space te creëren voor publiek én op de werkvloer.

Wat kan jij doen in het geval van grensoverschrijdend gedrag?

Voorkomen is beter dan genezen. Het klinkt misschien als een cliché, maar da’s alleen maar omdat het ook wáár is. Respecteer jezelf en respecteer elkaar.

Zie je iets gebeuren of overkomt jou iets? Spreek onze crew aan, contacteer ons via social media of via het Safer Space-nummer dat je in je servicemail en op het terrein terugvindt.

Zijn we er dan?

OLT Rivierenhof beseft dat de vele initiatieven nog in de kinderschoenen staan. Er is nog veel te leren. Dat geldt voor ieder van ons.

Muziek brengt mensen dichter bij elkaar. Het geeft een gevoel van verbondenheid. OLT Rivierenhof, en bij uitbreiding de hele livesector, is zich steeds meer bewust van het feit dat een concrete aanpak voor een inclusieve omgeving en tegen grensoverschrijdend gedrag nodig is.

In 2021 startte OLT Rivierenhof samen met VI.BE, AB, Het Depot en Trix een traject op rond een inclusieve livesector. Samen zetten we al concrete stappen. Ook hebben de grote festivals samen een intentieverklaring opgesteld, onder de noemer We Care A Lot.

Er is nog een lange weg te gaan. Maar we zijn onderweg. En samen geraken we er. Door meer dan ooit te luisteren, actie te ondernemen en elkaar te respecteren. Let's go!