Burning Spear

Winston Rodney, beter bekend als Burning Spear, is een hoeksteen van de reggaemuziek en zijn invloed reikt veel verder dan zijn Jamaicaanse achtergrond. Gedurende zijn illustere carrière, die meer dan vijf decennia beslaat, is Rodney's muziek een baken van verzet, emancipatie en culturele trots geweest. Meer dan gelijk wie ook van de legendarische generatie van de rootsreggae van de jaren 70 (Bob Marley, Peter Tosh, Bunny Wailer) is hij zowel diep Rastafari gelovige als zwarte historicus, overtuiging die hij deelt met een breed publiek, van jong tot oud. Zijn kenmerkende zang, doordrenkt met spiritualiteit en sociale commentaar, is synoniem geworden met de essentie van reggae. En de sterke reeks van opeenvolgende albums in de jaren 70 maakte hem tot de legende die hij nu is.

Vanaf zijn begindagen bij Studio One tot zijn baanbrekende albums als "Marcus Garvey" en "Marcus' Children", hebben de teksten van Burning Spear gediend als een krachtige stem voor de onderdrukten en gemarginaliseerden, door te pleiten voor thema's als zwart bewustzijn, Afrikaanse eenheid en Rastafariaanse ideologie. Check nummers “Marcus Garvey”, “Slavery Days” en “Hail H.I.M.”, die gelden als oerclassics van het genre.

Zijn niet aflatende toewijding aan zijn kunst en boodschap heeft hem veel onderscheidingen opgeleverd, waaronder Grammy Awards en de Order of Distinction van de Jamaicaanse regering. Rodney is intussen 79 jaar, was vorig jaar nog de hoofdact van Reggae Geel en komt nu terug voor zijn enige Belgische concert met zijn nieuwe plaat “Jah Is Real”. Ongetwijfeld een uniek moment waarin hij opnieuw zijn blijvende nalatenschap en diepgaande impact op de muziek en de samenleving zal tonen, voor de huidige én toekomstige generaties.

Website | Facebook | Instagram | YouTube