Burning Spear

support: Rik Jam & Dalwayne + Blackbird Soundsystem

Winston Rodney, beter bekend als Burning Spear, is een hoeksteen van de reggaemuziek en zijn invloed reikt veel verder dan zijn Jamaicaanse achtergrond. Gedurende zijn illustere carrière, die meer dan vijf decennia beslaat, is Rodney's muziek een baken van verzet, emancipatie en culturele trots geweest. Meer dan gelijk wie ook van de legendarische generatie van de rootsreggae van de jaren 70 (Bob Marley, Peter Tosh, Bunny Wailer) is hij zowel diep Rastafari gelovige als zwarte historicus, overtuiging die hij deelt met een breed publiek, van jong tot oud. Zijn kenmerkende zang, doordrenkt met spiritualiteit en sociale commentaar, is synoniem geworden met de essentie van reggae. En de sterke reeks van opeenvolgende albums in de jaren 70 maakte hem tot de legende die hij nu is.

Vanaf zijn begindagen bij Studio One tot zijn baanbrekende albums als "Marcus Garvey" en "Marcus' Children", hebben de teksten van Burning Spear gediend als een krachtige stem voor de onderdrukten en gemarginaliseerden, door te pleiten voor thema's als zwart bewustzijn, Afrikaanse eenheid en Rastafariaanse ideologie. Check nummers “Marcus Garvey”, “Slavery Days” en “Hail H.I.M.”, die gelden als oerclassics van het genre.

Zijn niet aflatende toewijding aan zijn kunst en boodschap heeft hem veel onderscheidingen opgeleverd, waaronder Grammy Awards en de Order of Distinction van de Jamaicaanse regering. Rodney is intussen 79 jaar, was vorig jaar nog de hoofdact van Reggae Geel en komt nu terug voor zijn enige Belgische concert met zijn nieuwe plaat “Jah Is Real”. Ongetwijfeld een uniek moment waarin hij opnieuw zijn blijvende nalatenschap en diepgaande impact op de muziek en de samenleving zal tonen, voor de huidige én toekomstige generaties.

Website | Facebook | Instagram | YouTube

support: Rik Jam & special guest Dalwayne

Rik Jam, aka Ronaldo Ricketts, groeide op in een community, Fletcher Land. Toen zijn moeder stierf, ging hij zijn vader wonen en veranderde zijn leven ingrijpend. Ondanks alle uitdagingen die hij moest overkomen, was er één ding dat hem overeind hield: muziek.

In zijn muziek focust Rik Jam op positiviteit. Zowel in zijn lyrics als muziek zelf. "Music is like a gateway to my happiness and without it I don't think I could function properly".

Rik Jam neemt Dalwayne mee als special guest.

Facebook | Instagram | YouTube | Spotify

support: Blackbird Soundsystem

Blackbird Soundsystem werd opgericht door vier vrienden die elkaar al jaren kenden van de talloze reggae events in Antwerpen en daarbuiten. Hun platencollectie bleef groeien, net zoals de goesting om al die schone reggae songs te spelen zoals het hoort: op een eigen gebouwde soundsystem.

Je kent Blackbird Soundsystem van de betere reggaefeesten en -vibes zoals op het Reggaebus Festival, Dour, Bomboclat Festival, Couleur Café en - jawel - OLT Rivierenhof. Om nog maar te zwijgen van hun regelmatige Blackbird Sessies in Trix.

Strictly Roots & Culture style!

Instagram