Het Zesde Metaal

support: Porcelain id

Moeten we Het Zesde Metaal nog uitgebreid voorstellen?! De band rond Wannes Cappelle is niet meer weg te denken uit Belgische scene. Met dank aan klassiekers als 'Ploegsteert', 'Naar De Wuppe' en 'Tid Van Ton', én bejubelde en bekroonde albums als 'Nie Voe Kinders', 'Calais' en 'Skepsels'.

Binnenkort komt hun zesde album uit: 'Het langste jaar'. Een plaat die in emotionele omstandigheden ontstond. In 2022 kreeg gitarist en toetsenist Tom Pintens de diagnose van een ongeneselijke ziekte. De band besloot een album te maken in de intimiteit van de eigen kring, Pintens zette de pet op van producer en leidde de band de zomer van 2023 de studio in om nog een laatste keer alles te geven. Een maand na de opnames stierf hij.

'Het langste jaar' is een muzikale neerslag geworden van de heftigste periode uit de geschiedenis van de band. Maar het album is ook de meest melodieuze plaat van Het Zesde Metaal, met meer ruimte dan ooit voor fijnzinnige en tegelijk uiterst efficiënte arrangementen. We horen je nu al meeneuriën!

Website | Facebook | Instagram | XTikTok | Spotify

support: Porcelain id

Porcelain id is het pseudoniem waaronder Hubert Tuyishime (zij/hen) sinds 2020 unieke, soulvolle pop uitbrengt. Ze hebben zich afgelopen jaren ontpopt als een van de meest veelbelovende talenten van de Belgische scene. De poëtische songs van Porcelain id bevatten zowel klassieke pop als lofi-elektronica, maar klinken altijd kwetsbaar, oprecht en authentiek. Hun debuutalbum, 'Bibi:1', is geïnspireerd op hun verhuis van een rustig dorp naar de grote stad en kwam nog maar in februari uit.

In de pers:

"Op hun debuutalbum 'Bibi:1' toont Hubert Tuyishime alias Porcelain id zich klaar om een plek in de belpopgeschiedenis op te eisen." — De Morgen.

"Tuyishime vindt een fraai spanningsveld tussen broosheid en stoorzenders." — De Standaard.

"Een eclectische verbastering van bevlogen folk met ruwe soul en stuurse electronica (...) Een bijzonder eigenzinnig, even poëtisch bezwerend als confronterend debuut." — Focus Knack.

Website | Facebook | Instagram | YouTube | Spotify

+ DJ W Cool J