Tinariwen

Al ruim 40 jaar betovert Tinariwen (wat zoveel betekent als “woestijnen”) onder leiding van Ibrahim ag Alhabib met hun hypnotiserende Assouf-muziek. Afkomstig uit Tessalit, een stad in het noorden van Mali, brengt de band tijdloze muziek die van een ander universum komt aangewaaid. Afrikaanse blues, die zijn verdriet put uit de zware strijd die de Touareg voerden met de Malinese overheid. Na zes jaar stilte brachten de pioniers van de Toeareg-blues vorig jaar opnieuw een krachtig album uit, met de titel 'Amatssou' (Tamashek voor "voorbij de angst").

Oorspronkelijk was het plan om het album op te nemen in de studio van Jack White in Nashville, met Grammy Award-winnaar Daniel Lanois als producer. Helaas gooide corona op dat moment roet in het eten. Het alternatief werd echter niet minder uitdagend.

De opnames vonden plaats in Djanet, een oase in de Zuid-Algerijnse woestijn, gelegen in het Nationaal Park Tassili N'Ajjer. Dit uitgestrekte zandsteenplateau, bekend om zijn 10.000 jaar oude prehistorische grotkunst, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Met behulp van geleende apparatuur uit Studio Imarhan werd er een geïmproviseerde studio gebouwd. Dankzij moderne technologie konden Lanois en de country-muzikanten Fats Kaplin en Wes Corb op afstand hun bijdragen leveren. Het resultaat is een indrukwekkend album waarin de harde realiteit van de Tamashek-bevolking uit Noord-Mali wordt bezongen: de militaire junta, de aanwezigheid van de Wagner Group, het vertrek van de Fransen uit de regio en de groeiende macht van de Salafisten. De samenwerking met Lanois & Co benadrukt de muzikale verwantschap tussen de Sub-Sahara desert blues van Tinariwen en de authentieke Amerikaanse rootsmuziek.

De koningen van de woestijnblues pakten in 2017 al eerder het OLT helemaal in met hun bezwerende en pure sound. Aarzel dus niet, en volg ons mee op deze trip recht naar het hart van de Sahara.

Website | Instagram | Facebook | XYouTubeSpotify

+ DJ Aldolino